Veteran tour Macocha

Veteran tour Macocha je orientační soutěž historických vozidel všech kategorií, včetně motocyklů, nákladních a užitkových vozidel. Má již více než třicetiletou tradici, vychází z klubové soutěžní „Jízdy Moravským krasem“, která se poprvé jela v roce 1974. V současné době bývá tradičně zařazována do soutěží poháru Asociace veteran car clubů Autoklubu ČR a v některých ročnících také jako mezinárodní v kategorii FIVA B.

Tradičním místem je Blansko a Moravský kras, trasa sestávající ze dvou etap (sobota dopoledne a sobota odpoledne) s celkovou délkou kolem 80km vždy vede malebnými místy Moravského krasu. Neděle bývá vyhrazena společnému nesoutěžnímu výletu. Tradičním termínem bývá druhý víkend v červnu.

Soutěž Veteran tour Macocha se řadí mezi náročnější orientační soutěže. Když posádka na trati zabloudí, nebývá to zpravidla chyba pořadatelů. Je určena pro ty, kteří chtějí se svým veteránem trávit svůj volný čas aktivně. Kdo hledá sraz nebo žertovnou projížďku, bývá zklamán. Pořadatelé ani nevidí rádi, pokud někdo přijede svoje vozidlo jen ukazovat a nechce být řádně registrovaným soutěžícím, který odstartuje na trať. Kapacita akce je dána mnoha limitujícími faktory a veškeré zdroje (včetně míst na parkovišti) jsou proto primárně určeny pro řádně registrované účastníky. Jsme velice rádi, když se přijedete podívat. Pokud přijedete veteránem, nesnažte se jej však bez registrace vystavit mezi vozidla soutěžících.

Aktuální ročník Veteran tour Macocha má svoje stránky zde:

http://macocha.tatraklubbrno.cz

 

Často kladené otázky:

Děláte to zbytečně těžké. Nikdo není zvědavý, aby někde bloudil. To se tak dneska už nedělá.

No právě. Nechceme být stejní jako ostatní akce, kterých je v sezóně víc než dost. Veteran tour Macocha je pohárová orientační soutěž organizovaná dle Národních sportovních řádů AVCC AČR. Jestli chcete sraz, kde se jezdí v koloně z místa na místo a tam se plní úkoly žertovné až k popukání, podívejte se do kalendáře veteránských akcí, každý víkend je tam nejméně jeden. Veteran tour Macocha je pro ty, kteří chtějí být aktivní, změřit si svoji inteligenci a šikovnost s ostatními a to vše spojit s výletem krásnou krajinou.

Všechny ty věci, co musíme po cestě dělat – navigovat, zapisovat samoobslužné kontroly, hledat obrázky, plnit úkoly a testy – to se nedá stihnout.

Na to, abyste vyhráli, nepotřebujete nula trestných bodů. Potřebujete mít nejméně trestných bodů. Ani vítěz tedy nemusí (a zpravidla nemívá) všechno správně. Jak bychom poznali vítěze, kdyby všichni měli všechno splněno? Pokud se Vám zdá, že nestíháte a máte proto hodně trestných bodů, zkuste změnit taktiku. Ne všechno je hodnoceno stejně, zamyslete se nad tím, čemu se vyplatí věnovat větší pozornost.

Přijel bych jen tak ukázat svoje vozidlo do Blanska. Budete mít radost?

Nebudeme. Na první pohled to zní podivně, ale ve skutečnosti Veteran tour Macocha je v první řadě orientační soutěž pro řádně registrované posádky a nikoli sraz, který půl roku dopředu chystáme, aby kdosi mohl ukazovat svoje auto. Kapacita všeho je omezená, parkoviště v Blansku nevyjímaje. Pokud chcete přijet, moc Vás prosíme, zaregistrujte se jako řádný účastník orientační soutěže. Soutěže elegance jsou jinde.

Proč nestačí přijet v sobotu ráno do Blanska na parkoviště a postavit se na start? Proč se musím dostavit k registraci tak brzy před startem?

Každá posádka je se svým vozidlem zařazena do příslušné kategorie. Tomu se přizpůsobují časy na projetí etap, časy startu, každá posádka má připraven dopředu svůj itinerář a jízdní výkaz. Vše je vypočteno tak, aby mohla v pravý čas odstartovat, měla dost času na projetí přiměřené trasy (variant trasy bývá někdy více) a plnění úkolů, dost času na oběd atd. Tohle všechno je třeba řešit s předstihem, jinak se celá organizace rozsype a doplatí na to všechny posádky.

Nevím do poslední chvíle, jestli pojedu, co mám dělat?

Když Vy sám nevíte, my Vám těžko můžeme pomoct. Pokud jste se už přihlásil a nyní jste zjistil, že nemůžete přijet, dejte nám to co nejdřívě vědět. Stát se to může každému, proto jsou na přihlášce a propozicích kontakty na pořadatele. Nebojte se zavolat, ušetříte nám spoustu starostí a budeme mnohem raději, než když nás necháte, abychom s Vámi počítali a uděláte nám tak díru do programu.